Jubilee 2025
- Mariann
- 6. jan.
- 2 min lesing
På julaften innledet Pave Frans Jubilee 2025 ved å åpne en hellig dør i St. Peterskirken. Men hva er egentlig Jubilee 2025?
Et jubelår er også kjent som et hellig år, og er en tradisjon i Den katolske kirke som går tilbake til middelalderen. Jubelår har røtter fra det Gamle testamentet hvor det hvert 50. år skulle være et jubelår. I dette året skulle land hvile, slaver frigjøres, og eiendom gjenopptas til sine opprinnelige eiere. Vi kan lese om dette i 3. mosebok kapittel 25 og året var ment som et år for rettferdighet og økonomisk balanse.
Det var Pave Bontifatius VIII som i 1300 innførte det første kristne jubelåret som en tid for åndelig fornyelse. Han hadde planer om at dette skulle feires hvert 100. år, men senere ble det redusert til 50, og deretter hvert 25. år. For hvem liker ikke et godt jubileum?
Temaet for årets jubileum er Håpets pilegrimer (Spes Non Condundit/håpet svikter ikke). Pave Frans uttrykte at dette året skal være en tid for personlig møte med Jesus Kristus som er «døren» til vår frelse.
Under jubelåret oppfordres de troende til å delta i pilegrimsreiser, enten til Roma eller lokale katedraler. På den måten kan de oppnå åndelig fornyelse og motta avlat. I Roma blir det en rekke arrangementer og vi i Norden drar samlet i månedsskiftet januar-februar sammen med biskopene. Da blir det feiret messer på skandinaviske språk i Roma, arrangert foredrag, paveaudiens og bønnestunder.
Jubelår gir en unik mulighet for troende til å motta en fullstendig avlat, som fjerner all timelig konsekvenser av tilgitte synder. Som Diakon Mathias forteller til Vårt Land, kan denne også gis videre til noen i skjærsilden.
Når man synder så skjer to ting: Du bryter ditt gode forhold til Gud og du skaper konsekvenser som må sones, for eksempel gjennom botsøvelser, gode gjerninger eller avlat. Avlaten reduserer eller fjerner denne timelige straffen og man kan dermed se på det som at en gjeld blir ettergitt. Avlat er altså ettergivelse av syndens konsekvenser, ikke en tilgivelse av selve synden.
Du kan få fullstendig avlat ved å besøke Peterskirken og gå igjennom Den hellige dør, besøke Laterankirken, Santa Maria Maggiore eller basilikaen som rommer St. Pauls grav i tillegg til Å være i nådens stand, motta nattverd, be for pavens intensjoner og delta i pilegrimsgang, bønn, meditasjon, messer og tilbedelse.
Å reise til Roma som pilegrim er en fysisk handling som symboliserer en indre reise mot Gud.
Dette blir første gang jeg besøker Italia og jeg gleder meg noe helt enormt. Som en ekstra prikk over i-en og streker over t-ene planlegger jeg en garderobe som skal matche jubelårets logo; grønn, gul, rød og blå. Fargene representerer pilegrimer fra de fire verdenshjørner som holder hverandre i borgerskap. Til nå har jeg alt utenom blått, men blå lin er på vei i posten!

2024 kan se ut til å ha vært den perfekte timing for å bli katolikk. Det blir tross alt 25 år til neste jubileum!
Jubileumsåret avsluttes om nøyaktig et år, ved at Den hellige dør i Peterskirken lukkes og forsegles igjen den 6. januar 2026.
Les mer:
Comments