Hva er det Støttegruppen Frihet og Mangfold For den Katolske Kirke egentlig ønsker?
- Mariann
- 9. nov. 2024
- 5 min lesing
Gratulerer til Monsignore Fredrik Hanssen med hans nye rolle som koadjutorbiskop i Oslo katolske bispedømme! Det er virkelig en spennende tid for Den katolske kirke i Norge, og vi deler håpet om at denne utnevnelsen vil bringe friske perspektiver og fornyet styrke til vår kirke. Det er en anledning for både Vårt Land og Dagen å skrive om Den Katolske Kirke, og i den forbindelse kom jeg over et leserinnlegg fra «Støttegruppen Frihet og Mangfold for Den Katolske Kirke». Jeg er en som synes Den Katolske Kirke er full av mangfold og frihet og lurte først på hvem det er som føler et behov for en støttegruppe for noe vi alt har.

Det kom ganske klart frem at denne gruppen er en gruppe som kjemper for homofile i den katolske kirke. Men «uten å ønske om å endre læren». Jeg kjenner mange homofile som er aktive i Den Katolske Kirke, faktisk ganske så mange flere enn jeg kjenner som er aktiv i den norske kirke. Jeg vet ikke hvor mange medlemmer denne gruppen har, men talsperson Jens Aldo Carrizo-Nilsen skriver til Vårt Land og spør kommende biskop Hansen om han vil heise Pride-flagget i de katolske kirker i bispedømmet.
Han skriver:
Vil han la regnbueflagget vaie høyt ved våre kirker som et symbol på aksept, toleranse og fellesskap? Vi ønsker en kirke som anerkjenner og respekterer alle mennesker, uavhengig av seksuell orientering. Vi ønsker en kirke som ikke bare snakker om kjærlighet, men som viser den i handling. Vi håper biskop Hanssen kan være åpen for dialog og at han forstår at dagens kirke må kunne speile mangfoldet i dagens samfunn. Et viktig steg på denne veien kan være å gjøre regnbueflagget til et velkjent symbol ved våre menigheter – et synlig tegn på at Den katolske kirke i Norge er en inkluderende kirke.
Det får meg til å lure på hva Carrizo-Nilsen forbinder med dette flagget. Jeg forbinder det med promiskuitet, seksualitet og stolthet. Hvis vi virkelig skal flagge for mangfold og frihet og speile samfunnet, så synes jeg ikke at vi kun skal flagge for disse tre syndene. Jeg vil også at vi skal flagge for:
hovmod
grådighet
utukt
misunnelse
fråtseri
vrede
latskap
Utenomekteskapelig sex
Skilsmisse
Ja, hvorfor bare inkludere et flagg for stolthet? Vi har folk i kirken med en hel haug med synder vi kan flagge for!
Hvis jeg noen gang får sjansen til å møte Carrizo-Nilsen, ville jeg likt å stille ham noen spørsmål: Hva er det egentlig du og din organisasjon vil oppnå? Sånn spesifikt. Hvorfor tror du at et 6-farget regnbueflagg vil endre på din hele opplevelse i Kirken? Hvorfor må det et flagg til for at du skal føle at kirken er fri og mangfoldig? Ønsker du deg samkjønnelig ekteskap? Hvorfor blir du ikke bare medlem i den norske kirke, eller et annet kirkesamfunn som heiser med dette flagget?
Da jeg selv ble katolikk var dette spørsmål jeg måtte stille meg selv også, så det er ikke fremmed for meg. Jeg forsto ikke hvorfor Den Katolske Kirke var så «vanskelig» når det kom til ekteskap. Hvorfor kunne hun ikke bare gjøre som dnk og tillatte samkjønnelige ekteskap, gjengifte osv?
Nei, hvorfor kan hun ikke det?
Fordi kroppen kan ikke gå i mot hodet. Hodet har sagt nei, og da må kroppen følge etter. Grunnen til at andre kirkesamfunn kan endre på sin lære er fordi de ikke har noe hode. De er en død og hodeløs kropp som vandrer rundt og tror de følger Gud, når de egentlig bare følger sine egne lyster og ønsker.
Men her har Gud sagt sitt. Og da må vi velge: Skal vi stole på Gud, eller skal vi tro at vi vet bedre?
Den Katolske Kirke er annerledes. Fordi Hun er av Gud. Hun er I verden, men ikke AV verden.
I møte med spørsmålene som Frihet og Mangfold reiser om LHBTQ+-miljøet og inkludering i Kirken, er det viktig å fremheve at Den katolske kirke, i sin kjerne, søker å være et hjem for alle mennesker. Vi er alle en del av Kristi legeme, og Kirken er ment å være en familie som rommer både mangfold og enhet. Og i min erfaring, så gjør Hun nettopp det. Men å få folk til å tro at deres synder ikke er synder, er ikke kjærlighet. Når dnk godtar at sine medlemmer lever i grov synd, så snakker de om kjærlighet, men de viser den ikke. En god mor tillater ikke sine barn å skade seg selv nettopp fordi hun elsker dem. Hun vet å sette grenser for deres beste.
Samtidig som Kirken ønsker å vise omsorg for alle, balanserer vi også trofastheten til Kirkens lære og tradisjoner, som søker å bevare evangeliets budskap slik det er blitt forstått gjennom århundrene. Kjærlighet, respekt og verdighet for hvert enkelt menneske er sentrale prinsipper, og dette betyr også en vilje til dialog og forståelse. Når det gjelder LHBTQ+-spørsmål, arbeider Kirken for å anerkjenne den menneskelige verdien og verdigheten til alle, samtidig som den navigerer i komplekse teologiske og pastorale spørsmål.
Ekteskapet i Den Katolske Kirke er satt. Ekteskapet er for én mann og én kvinne som er åpen for å motta barn. To menn og to kvinner kan aldri bli én kropp sammen, og dermed kan de heller ikke gifte seg.
Sånn er læren. Men Kirken er der for dem som sliter med sine lyster. Om det så er lyster mot det motsatte kjønn eller det samme. Men det er ingen som forventer at Kirken heiser et flagg for utenomekteskapelig sex, selv om slik aktivitet blir fordømt og er en lære de fleste synes er vanskelig å følge.
Om Den Katolske Kirke skulle begynt å heve pride-flagg ville Hun støtt fra seg alle de som med svette, sorg og krefter har prøvd å følge Hennes lære.
Det er min bønn at biskop Hanssen vil føre videre denne balansen med kløkt og medfølelse, slik at vi kan være en kirke hvor alle føler seg verdsatt og ivaretatt, i samsvar med både kjærlighetens og troens kall uten å måtte heise en falsk regnbue i våre kirker.
Jeg avsluttet med St. Pauls ord til Korinterne:
Vet dere ikke at de som gjør urett, ikke skal arve Guds rike? La dere ikke føre vill! Verken de som driver hor, de som dyrker avguder, de som bryter ekteskapet, de som lar seg styre av driftene, eller menn som ligger med menn, verken tyver, grådige, drukkenbolter, spottere eller ransmenn skal arve Guds rike. Slik var noen av dere før. Men nå er dere vasket rene, dere er gjort hellige, dere er gjort rettferdige i Herren Jesu Kristi navn og ved vår Guds Ånd.
Comments