Den Hellige Messe - steg for steg
- Mariann
- 8. nov. 2024
- 13 min lesing
Oppdatert: 21. jan.
Padre Pio sa en gang «Det ville vært enklere for jorden å leve uten solen, enn uten den Hellige Messen».
Har du noen gang tenkt på å dra på Messe i den Katolske Kirke, men du er redd for å skille deg ut som en vond tommel? Ikke vet du hva som skjer, ikke vet du når du skal stå, knele eller sitte.
Ikke vær redd, for her skal jeg skrive hva som skjer under Messen slik at du ikke trenger å være redd og kan heller fokusere på det som skjer.
Messen feires likt i alle Latinske messer over hele verden, men det kan allikevel være noen kulturelle forskjeller fra land til land eller fra sted til sted, spesielt i forhold til valg av musikk, utdeling av eukaristien og lengden på preken, men i utganspunktet så er alle messene helt like.
Søndagsmessene er den lengste og mest høytidelige. Her er det mer pomp og pakt enn på en hverdagsmesse, og siden den er obligatorisk vil det også være flere folk tilstede. Dette kan både være en fordel eller en ulempe for deg som vil gå for første gang. Fordelen er at det er mange flere til stedet, ulempen er at den er lengre og med flere ledd, så det blir mer å holde styr på.
Jeg går her igjennom søndagsmessen og vil lage en for hverdagsmessen senere.

Hva er en messe?
Messe er en gudstjeneste med det guddommelige ord og det hellige offer. Ordet «messe» kommer fra det latinske uttrykket «ite missa est» som betyr «gå, messen er til ende», eller «gå ut og evangeliser». Dette ble sagt på slutten av hver Messe, for å oppfordre de troende til å gå ut og leve og dele evangeliet. Ordet «misjon» er også basert på ordet «Missa»
Man kan dele Messen inn i to deler:
Ordets liturgi og eukaristiens liturgi.
1. Ordets liturgi: Her fokuseres det på bibellesninger og forkynnelse. Først leses det fra Det gamle testamentet, så en fra salmenes bok og deretter en lesning fra Det nye testamentet. Til slutt leses evangeliet, ofte etterfulgt av en preken hvor presten tolker tekstene og gir praktiske råd for å leve etter dem.
2. Eukaristiens liturgi: Her står nattverden, eller eukaristien, i sentrum. Menigheten gjenskaper Jesu siste måltid med disiplene. Presten ber over brød og vin som så blir Jesu legeme og blod. De troende går frem for å motta nattverd og bli forent med Kristus.
Musikk og bønner: Gjennom messen synges det salmer og hymner, og menigheten besvarer prestens bønner med faste liturgiske responser. Dette skaper en atmosfære av bønn og meditasjon som løfter messen til noe hellig og felles.
Kommer du fra et høykirkelig trossamfunn som the lutherske så vil du fort kjenne deg igjen, men fra et lavkirkelig standpunkt vil det nok opplevelse veldig fremmed.
Messebok og app:
Det finnes en Messebok man kan kjøpe om man ønsker å følge søndagens lesninger, men du kan også laste ned den katolske kirkes app, hvor du finner alle lesningene for hele året. Appen fremstår som veldig gammel, og det er den nok, men den fungerer utmerket til sitt bruk.
Appen heter «katolsk» og kan lastes ned gratis. Gå inn på «Dagens lesninger» så får du oversikt over hele messen.
Der vil du finne den liturgiske fargen for dagen, om det er en «vanlig» søndag eller om det feires en spesiell fest denne dagen. Utenom lokale helgenfester så følger alle kirker med latinsk rite de samme lesningene over hele verden. Så selv om du skulle befinne deg i utlandet og ikke forstår et ord, kan du allikevel bruke appen til å følge med på messen.
Første del av messen: Ordets liturgi
1: Ankomst.
Når du ankommer Kirken, kan du ta en salmebok. Salmeboken til den katolske kirke heter «Lov Herren» og helt fremst i boken vil du også der finne Messens faste ledd, om du ikke vil stirre på mobilen. Du finner ikke lesningene her, men du kan følge med på rekkefølgen til messen.
Noen kirker kan ha familiemesse enten på egne tidspunkter eller én søndag i måneden, da bruker de gjerne Adoremus. Er du usikker, ta en av hver, eller spør.
Finn en plass hvor du vil, bortsett fra på galleriet eller oppe ved alteret. Lang bak eller langt foran har ingenting å si, men de som er medlektorer sitter gjerne langt foran med lett tilgang til midtgangen. La dem få plassen de ønsker.
2. Stillhet.
Det skal være stille i minst fem minutter før messen starter, så det er fint om du påser at du ikke kommer senere enn fem minutter før. Da får du tid til bønn før man starter.
3. Klokken ringer
Messens begynnelse starter med at noen ringer i en klokke. Da må du reise deg.
4. Prosesjon.
Snu deg for nå vil prestene og ministrantene kommer i prosesjon med Jesus på korset fra Sakristiet. De vil gå opp til alteret, incensere alteret med røkelse og kysser alteret før de plasserer seg på sine plasser. Under prosesjonen spilles det gjerne et preludium, men det kan også hende det bare er en intro til første salme.
5. Inngangssalmen.
Første salme synges sammen.
6. Hilsen
Presten stiller seg nå foran alteret og korser seg selv mens han sier eller synger «I Faderens og Sønnens og den Hellige Ånds navn». Forsamlingen gjør dette sammen med presten.
Deretter hilser han på menigheten med «Herren være med dere» og vi svarer med «og med din ånd». Presten sier kanskje noen ord nå om det er en spesiell intensjon med messen. For eksempel kan de si «vi feirer messens intensjon for Paul Paulsen». Dette betyr at vi feirer messen spesielt for denne personen som er syk eller har dødd slik at våre bønner kan hjelpe ham å komme til Gud. Det finnes egne skjema du kan fylle ut om du har en person du gjerne vil feire messe for.
7. Syndsbekjennelsen
Tiden er nå kommet for en felles syndsbekjennelse.
Presten sier da «La oss bekjenne våre synder så vi verdig kan feirer denne Hellige handling: Jeg bekjenner for Gud den Allmektige og dere alle…»
Det er qluet vårt til å fortsette med:
… at jeg har syndet meget, i tanker og ord, gjerninger og forsømmelser, ved min skyld (her slår du deg selv på brystet én eller tre ganger. I latinsk versjon er det tre, men på norsk én). Derfor ber jeg den Salige Jomfru Maria, alle engler og Hellige, og dere alle, be for meg til Herren vår Gud.
Kyrie
Vi går så rett over i Kyrie. I Lov Herren, finnes det flere melodier å velge mellom, både på norsk og latinsk. Hvilke som er valgt vil stå sammen med valgte salmer. Det er den med lavt nummer. Vanlige melodier rundt omkring er 7, 8, 11, 13 og 14 hvor 8 og 11 er latinsk og 7, 13 og 14 er norsk. Dette nummeret går igjen gjennom hele messen, så sett et merke her så du finner lett tilbake. Er det advent eller fastetid kan det være noe annet enn det vanlige.
På latinsk går kyrie slik:
Kyrie, Eleison
Christe, Eleison
Kyrie, Eleison
På norsk går den slik:
Herre, miskunn deg
Kristus, miskunn deg
Herre, Miskunn deg.
Avhengig av hvilken melodi som er valgt, kan sangen synges unisont sammen eller som vekselsang med koret. I Lov Herren, er presten markert med P, Forsangere markert med F, og A betyr Alle. Du synger på A.
9. Gloria
Etter Kyrie går vi rett på Gloria (utenom advent og fastetiden). Denne er lengre enn du kanskje kjenner den fra lutherske samfunn, her forkorter vi ingenting. Akkurat som i Gloria synges den enten sammen eller vekselsvis, norsk eller latinsk.
Presten innleder Gloria med «Ære være Gud i det høyeste..»
Og vi fortsetter:
… og fred på jorden for mennesker av god vilje.
Vi priser deg,
Vi velsigner deg,
Vi tilber deg,
Vi forherliger deg,
Vi takker deg for din store herlighet,
Herre, vår Gud, Himlenes konge,
Gud, allmektige Fader.
Herre, du enbårne Sønn, Jesus Kristus,
Herre, vår Gud, Guds lam, Faderens sønn,
Du som tar bort verdens synder, miskunn deg over oss.
Du som tar bort verdens synder, hør vår bønn.
Du som sitter ved Faderens høyre hånd,
Miskunn deg over oss.
For du alene er hellig, du er alene er Herren,
Du alene er Den høyeste, Jesus Kristus,
Med Den Hellige Ånd i Gud Faderens herlighet.
Amen.
Hvis du vil virke proff, bøyer du litt fremover av respekt hver gang navnet til Jesus Kristus blir nevnt.
10. Kirkebønnen
Nå kan du få lov til å sette deg litt mens presten fremsier felles bønn. Her svarer du Amen, enten med sang eller uten etter hvert ledd.
11. Første lesning
En medlektor går opp til podiumet og leser dagens tekst fra Det gamle Testamentet. Når han eller hun er ferdig, sier vedkommende «Slik lyder Herrens ord.» og vi svarer «Gud være lovet.»
12. Responsoriesalmen
Mellom første og andre lesning blir det lest eller sunget opp en salme fra salmenes bok som passer til en av dagens tekster.
Salmen består av vers og refreng, hvor koret eller lektoren fremsier verset, og menigheten synger eller fremsier refrenget. Melodien finnes i Lov Herren, men den blir alltid sunget én gang av koret først så du ikke gå inn helt i blinde.
For eksempel, førstkommende søndag leser vi samle 146.
Da startet koret med å synge refrenget:
Lov Herren, min sjel.
Menigheten repeterer så dette.
Lov Herren, min sjel.
Koret synger da et vers:
Herrens troskap varer til evig tid.
Han gir de undertrykte rett
Og mat til dem som hungrer.
Herren løser de fangne.
Menigheten repeterer så:
Lov Herren, min sjel.
Så tar koret vers 2, refreng, vers 3, refreng osv.
13. andre lesning.
Lektorer går tilbake og leser andre lesning. Denne tas vanligvis fra epistlene.
Lektoren avslutter med «Slik lyder Herrens ord.» og alle svarer vi med «Gud være lovet».
14. Halleluja og evangelievers
Opp og stå, nå kommer Halleluja-verset. Så kommer envagelie-verset. I motsetning til i dnk, er ikke evangeliet sandwichet mellom to halleluja. Her er det Halleluja — evangelievers — halleluja. Verset tas fra evangeliene. Alle synger Halleluja, mens verset blir lest eller sunget av lektor/kor.
For eksempel:
Halleluja, halleluja, halleluja
Salige er de som vet seg fattige, for himlenes rike er deres.
Halleluja, halleluja, halleluja
15. Evangelium
Evangeliet kan kun leses av en prest eller diakon, så en av disse går høytidelig opp til podiumet og sier: Herren, være med dere.
Vi svarer: Og med din ånd.
Dette evangeliet står skrevet hos evangelisten Matteus/Markus/Lukas/Johannes
Mens han sier det, lager vi et lite kors på pannen, munnen og hjertet for å markere at evangeliet skal være i våre tanker, på våre lepper, og i våre hjerter.
Vi svare så:
Ære være deg, Herre.
Når lesningen er ferdig sier presten eller diakonen: «Slik lyder Herrens ord.» mens han holder opp Bibelen kysser den og sier stille «Måtte evangelistens ord utslette våre synder».
Og vi svarer med: Lovet være du, Kristus.
16. Preken.
Nå kan du sette deg igjen.
Presten skal nå holde en preken om dagens tekst. Når han er ferdig blir det litt stillhet så vi kan reflekterte over hva som er blitt sagt før vi går videre med trosbekjennelsen.
17. Trosbekjennelsen.
Trosbekjennelsen kan fremsier, eller synges på norsk eller latinsk. Det finnes en lang og en kort trosbekjennelse. Den apostoliske trosbekjennelsen og den nikenske trosbekjennelsen. Under messen er det den nikenske som rådes, ved få unntak.
På norsk går den nikense slik:
Jeg tror på én Gud ..
den allmektige Fader, som har skapt himmel og jord, alle synlige og usynlige ting. Jeg tror på én Herre, Jesus Kristus, Guds enbårne Sønn, født av Fadren fra evighet. Gud av Gud, lys av lys, sann Gud av den sanne Gud, født, ikke skapt, av samme vesen som Faderen. Ved ham er alt blitt skapt. For oss mennesker og for vår frelses skyld, sted han ned fra himmelen. Han er blitt kjød ved Den Hellige Ånd av Jomfru Maria, og er blitt menneske.(igjen bøy deg her om du vil virke proff) Han ble korsfestet for oss, pint under Pontius Pilatus og gravlagt. Han oppsto den tredje dag, etter Skriften, fór opp til himmelen, og sitter ved Faderens høyre hånd. Han skal komme ingen med herlighet og dømme levende og døde, og på hans rike skal det ikke være ende. Jeg tror på den Hellige Ånd, Herre og livgiver, som utgår fra Faderens og Sønnen, som med Faderen og Sønnen tilbes og forherliget, og som har talt ved profetene. Jeg tror på én, hellig, katolsk og apostolisk Kirke. Jeg bekjenner én dåp til syndenes forlatelse. Jeg venter de dødes oppstandelse og det evige liv.
Amen, amen amen.
Forbønner
Vi går så over til forbønner.
For hvert ledd svarer vi:
Herre, hør vår bønn!
Vi går nå inn i messen del 2: Den eukaristiske liturgi.

1. Offertorium.
Her synges det gjerne en offertoriumsalme eller meditiv musikk, og det er her vi gir kollekt eller andre gaver til Kirken. Vinen og brødet bæres også frem til alteret og presten begynner å forberede messens offer.
Når han er ferdig, stiller han seg foran alteret, strekker hendene ut og sier:
La oss be til Gud, den Allmektige, at han vil motta sin Kirkes offer av våre hender.
Hvor vi da svarer:
Til lov og ære for sitt navn, og til hele verdens frelse.
2. Eukaristisk bønn
Presten begynner den eukaristiske bønn ved å strekke ut hendene og si:
Herren være med dere.
Og med din ånd.
Løft deres hjerter
Vi løfter våre hjerter til Herren
La oss takke Herren vår Gud
Det er verdig og rett.
Han synger nå prefasjonen som leder oss rett inn i Sanctus;
3. Sanctus
Sanctus synges på norsk eller latinsk.
På norsk går den slik:
Hellig, hellig, hellig er Herren hærskarenes Gud
Himlene og Jorden er fulle av din herlighet.
Hosanna i det høye!
Velsignet være han som kommer i Herrens navn.
Hosanna i det høye!
Konsekrasjon
Ned på kne igjen, for nå kommer det til å skje et mirakel.
Etter at brødet og vinen er blitt konsekrert, synger vi:
Troens mysterium
Din død forkynner vi Herre, Og din oppstandelse lovpriser vi
Inntil du kommer.
Presten gjør sitt og du blir værende på kne frem til han sier:
På Herrens bud
Og veiledet av hans hellige ord
Våger vi å si:
5. Fader vår.
Under Fader vår, reiser du deg igjen og står. Hold hendene dine samlet og syng Fader vår:
Fader vår
Du som er i himmelen
Hellige vorde ditt navn
Komme ditt rike
Skje din vilje, som i himmelen så og på jorden.
Gi oss idag vårt faglige brød
Og forlat oss vår skyld, som vi og forlater våre skyldnere.
Og led oss ikke inn i fristelse,
Men fri oss fra det onde.
Presten sier så:
Fri oss, Herre fra alt ond, og gi oss nådig fred i våre dager, så vi med din barmhjertighets hjelp alltid må være fri fra synd og trygghet ,og all trengsel, mens vi lever i det salige håp og venter vår Frelser Jesu Kristi komme
Vi fortsetter:
For riket er ditt,
Og makten og æren
I evighet.
6. Fredens tegn.
Presten sier igjen:
Herrens fred være alltid med dere
Vi svarer:
Og med din ånd.
Presten eller diakonen sier så:
Hils hverandre med fredens tegn.
Nå må du se deg om. Fredens tegn er kulturelt forskjellige fra sted til sted. Noen steder kysser man, det vanlige er nok å håndhilse, men spesielt etter korona har det blitt mer vanlig med en asiatisk hilsen med hånden på hjertet og et bukk. Følg skikken på stedet der du er.
Mens man hilser på sin nabo sier vi «i Kristi fred».
7. Guds lam
Ned på kne igjen.
Presten tar opp hostien, bryter den og legger et stykke i kalken mens han sier en stille bønn.
Vi synger så Guds lam, eller Agnus Dei på latinsk.
Guds lam, som tar bort verdens synder, miskunn deg over oss.
Guds lam, som tar bort verdens synder, miskunn deg over oss.
Guds lam, som tar bort verdens synder, gi oss din fred.
Presten hever så hostien og sier «Se Guds lam, som tar bort verdens synder, Salige er de som er kalt til Lammets bord».
Vi sier så:
Herre, jeg er ikke verdig at du går inn under mitt tak, men si bare ett ord, så blir min sjel helbredet.
8. Kommunionen
Presten tar så og spiser av kommunionen og drikker av vinen før han selv gir videre til andre celebranter og diakoner. Ministranter og kor pleier å være de første til å motta, deretter går gjerne de første rekkene og de bakerste følger etter.
Man kan motta kommunion på flere måter, i hånden eller munnen, men ikke-katolikker eller katolikker som lever i grov synd har ikke lov til å motta kommunionen.
De kan derimot ta i mot en velsignelse ved å gå opp og legge en arm på tvers av brystet. Da signaliserer du at du ikke skal motta. Det er også lov til å bare bli sittende i benkene.
Presten viser frem hostien og sier «dette er Jesu legeme» hvor mottakeren sier Amen for å deretter korse seg.
Grunnen til at en ikke-katolikk ikke kan motta nattverden er fordi dette er et tegn om den forlovelsen vi har inngått med Herren. Hvis du ikke har lovet Jesus å være en del av hans kropp (Kirke) kan du da heller ikke bli én kropp med Ham. Ikke-katolikker tror heller ikke på transsubstansiasjonen og vil derfor bryte Paulus’ ord i 1. korinterne 11 29: «For den som spiser og drikker uten å tenke på at det er Herrens kropp, spiser og drikker seg selv til doms.»
Hvis du er i grov synd, må du skrifte først så du ikke mottar nattverden uverdig og bringer skade på deg selv etter hva Paulus skriver i 1. korinterne 11-27: «Den som spiser brødet eller drikker av Herrens beger på urett vis, gjør derfor urett mot Herrens kropp og blod.»
Etter å ha mottatt nattverden, vil du få noe tid til stillhet og indre bønn før vi synger nattverdssalmen. I denne stillhet kan du sitte eller knele.
9. Nattverdssalmen.
Mens prestene og ministrantene rydder opp etter natttverden, synger vi en samle om nattverden eller vår tro.
10. avsluttende riter.
Som avslutning kan det komme noen korte kunngjøringer før presten avslutter Messen ved å si;
Herren være med dere.
og med din ånd.
Den allmektige Gud, Faderen og sønnen og den Hellige ånd, velsigne dere alle. (Her korser vi oss igjen).
Amen.
Messen er til ende, gå med fred.
Gud være lovet.
Presten kysser så alteret og vi begynner å synge en siste salme som vanligvis dedikeres til Jomfru Maria.
Noen steder avslutter de også med en Hill deg Maria, eller en bønn til erkeengelen Mikael, eller deres lokale skytshelgen.
Prestefølget går i prosesjon ut igjen og organisten spiller et postludium.
Om du vil kan du nå gå til kirkekaffe eller bli værende i bønn.
Er du fremdeles redd?
Hvis du bor på østlandet, send meg en mail ved å trykke på «kontakt meg» øverst på siden, så kan jeg bli med deg på messe en gang. Jeg pleier å gå i St. Hallvard på Tøyen i Oslo, men også til St. Gudmund på Jessheim. Og hvis du skulle bo et annet sted, så kan jeg se om jeg kan sette deg i kontakt med noen andre som kan guide deg.
Er den en kleskode?
Tenk på at du er i Kirken og ikke på stranden eller på nattklubb. Dekk til skuldrene, skjørt bør gå forbi knærne. Ikke for tettsittende. Er du mann, ikke ha noe på hodet. Er du kvinne ta gjerne noe på hodet (1. korinterne 11).
Kle deg gjerne pent for du er i møte med kongen, men Jesus tar deg i mot uansett. I gamle dager hadde man egne søndagsklær for å vise den spesielle stunden vi tilbringer i kirken. Men ikke la klær stoppe deg!
Comments