top of page

Allehelgensaften — hvis det var én myte jeg skulle likt å sett dø..

  • Mariann
  • 31. okt. 2024
  • 3 min lesing

Det er allehelgensaften i dag. Det ligger godteri i gangen, og avisene er fylt opp med Halloween-tema. Jeg har aldri vært en fan av Halloween som konsept, men det er fordi jeg selv vokste opp med tradisjonen med nyttårsbukk. Men siden det er en utdøende skikk, har Halloween tatt over konseptet med å kle seg ut og få godteri. Jeg ser behovet barna har, selv om jeg selv skulle ønske vi kunne holdt på det gamle.


Halloween bilde fra Wix

Men det er én myte vi stadig får servert hvert eneste år. Og det er at Halloween har okkultiske røtter. Selv om det er en katolsk feiring, er selv Pater Pål ute i Vårt Land og sier at denne feiringen kommer fra en keltisk skikk. Han sier:

Han legger da til grunn at dagens form for feiring også er knyttet til et hedensk opphav, det keltiske, og at det har smeltet sammen med kirkens allesjelersdag 2. november hvor Den katolske kirke siden 600-tallet særlig har bedt for være døde.

I Dagen møter vi en mor som mener det å spytte Jesus i ansiktet å feire Halloween.

For kristne å delta i heidenskapen er som å spytte Jesus i fjeset. (…) Trebarnsmora Elisabeth Kindervåg Husveg er tydeleg på at halloween er ei okkult feiring, med røter i den keltiske hausttakkefesten Samhain.

I DNK, feirer man allesjelersdag, dog på feil dato, og Allehelgensdag er ofte byttet ut med en høsttakkefest. Dette er interessant, fordi Samhain, var nettopp det. En høsttakkefest. Det var ingenting okkult med feiringen. Hvorfor tror vi så lett på slike myter? Er det fordi vi blir tiltrukket av det mystiske?


Innhøsting

Jeg er gift med en vinbondesønn. Hans minner fra innhøstingen var to ting:

  1. mye jobb

  2. En fabelaktig feiring


Det er ganske normalt å ha en feiring når innhøstingen er over. Samhain betyr «sommerslutt», og var en irsk feiring, men de fester som hørte med. Kanskje den var på en spesifikk dato, det har vi ingen dokumentasjon på, men innenfor vitikultur så er ofte innhøstingen variabel fra år til år. Det kommer rett og slett an på hvordan sommeren var. Mest sannsynlig har det startet med variabel dato, bare for å bli en mer fast en senere, nemlig 1. november.


Elisabeth i Dagen mener dette om Samhain:

Folk trudde skiljet mellom det naturlege og overnaturlege var tynnare denne dagen. Det var vanleg å ofre til avgudar og døde for å blidgjere dei, og for å unngå å bli råka av ulukker, fortel ho.

Det er denne myten som har fått løpe fritt. Hvor den kommer fra, vet jeg ikke, men det er bare en liten detalj som står i veien for denne myten: Det finnes ikke én keltisk kultur, men flere. Keltisk er en språkgruppe og kan inkludere mange forskjellige kulturer og religioner. De skrev lite ned av sine religiøse ritualer og det lille vi vet er at de trodde på reinkarnasjon. Så når kroppen døde, gikk sjelen inn i en annen kropp. Folk dør hver dag, så det kunne derfor ikke være en egen dag hvor disse sjelene løp løpsk og måtte blidgjøres.


Så første spørsmålet man på spørre seg er:

Hvilken keltisk kultur snakker vi om? Den irske? Skotske? Engelske? Franske? Spanske? Galaterne? Ja, galaterne hadde keltisk opphav.


Vi vet dessverre veldig lite om «keltisk religion» fordi de skrev ikke ting ned. Samhain derimot er en irsk tradisjon, men kun som en høsttakkefest.


Så hvor kommer alt dette med det døde og skumle ting?

Fra kristendommen!


Halloween betyr allehelgensaften. (All Hallow’s Eve) Og allehelgen feires 1. november for å hedre de Hellige. 2. november har vi Allesjelersdag hvor vi spesielt ber for de som er døde. Før Pave Gregory III, var det ingen fast dato for disse to datoene, men etterhvert fikk de sinne faste dager i kirkeåret. Opp til da var feiringen forskjellige fra land til land, og i Irland feiret de den 20. april. Altså burde det ikke være noen grunn til at Samhain og AlleHelgensdag skulle smelte sammen slik Pater Pål sier.

Flere tradisjoner utløp fra disse festene, deriblant å samle inn penger til de fattige ved å gå dør til dør, og å sette opp lys utenfor kirker og kirkegårder for å be for de døde. Da katolisismen ble ulovlig i England var det mange kristne som gikk ut om natten for å be for de døde og tenne lys som kan ha gjort det hele enda mer mystisk.


Kan anbefale videoen til Joe Heshmeyer hvor han viser studiene som er gjort om Halloween. Du kan se den her.


Kudos til Dagen som prøver å drepe denne myten i saken deres:https://www.dagen.no/nyheter/damer-i-byen-pioner-ut-mot-halloween-eit-enormt-gruppepress/


Siste innlegg

Se alle

Comments


Thanks for submitting!

© 2035 by by Leap of Faith. Powered and secured by Wix

bottom of page